Acest magazin utilizează cookie-uri și alte tehnologii pentru a vă îmbunătăți experiența.
Accept

Mic compendiu despre lumanari

Cum se indeparteaza petele de ceara? Ce se poate face pentru evitarea fumului? Cum sunt fabricate lumanarile? Micul nostru compendiu are raspunsul la aceste intrebari.

Inceputuri: Lumanarile sunt atestate istoric de peste 3000 de ani. Stramosul acestora era confectionat din paie, fire de canepa sau stuf ce erau inmuiate in rasina sau seu.

Perioada de ardere: Timpul de ardere al lumanarilor ar trebui sa fie egal cu timpul necesar cerii din zona de ardere a fitilului sa se lichefieze complet. In cazul in lichefierea nu este totala, ceara se aduna pe margine formand un inel inalt care afecteaza flacara.

Excesul de ceara: Excesul de ceara care se aduna de jur imprejurul lumanarilor tip stalp poate afecta flacara. Pentru evitarea acestui lucru, se indeparteaza excesul de ceara atunci cand este cald si maleabil.

Citronella: Acesta este un tip de lumanare destinat doar folosirii in exterior. Are un parfum placut de lamaie si indeparteaza tantarii. Este perfecta pentru noptile lungi de vara petrecute in gradina sau pe terasa.

Curatarea: Lumanarile prafuite sau murdare se curata cu o carpa fara scame inmuiata in alcool sau apa.

Lumanarile colorate: Acestea sunt produse fie 100% din ceara colorata, fie prin scufundarea lumanarilor albe intr-o baie cu ceara colorata. Peste culoare se pot aplica diverse modele. Design-ul si culorile sunt inspirate de trendurile de sezon si de cele din decoratiunile interioare.

Distanta intre lumanari: Daca lumanarile aprinse sunt pozitionate la distante mici una de alta, caldura rezultata in urma arderii le va topi si deforma. Distanta intre ele nu trebuie sa fie mai mica de 10 cm.

Procedeul de scufundare: Este una din cele mai vechi tehnici de productie a lumanarilor. Fitilul este scufundat si infasurat in mod repetat in ceara incinsa. La fiecare scufundare se aduna mai multa ceara, iar operatiunea se repeta pana cand se obtine grosimea dorita. In prezent, acest process este folosit la fabricarea lumanarilor care se pun pe mese la cina.

ECA/AEL: O mare parte din producatorii europeni de lumanari au infiintat in 2009 Asociatia Europeana a Lumanarilor care a devenit in timp purtatoarea de cuvant a intregii industrii europene de lumanari, reprezentand atat interesele companiilor producatoare cat si pe cele ale consumatorilor.

Flacara lumanarilor: Temperatura de ardere a unei lumanari ajunge pana la 1.400°C.

Cea mai veche lumanare: In Franta (Vaison / la Romaine) poate fi vazuta cea mai veche lumanare din lume, care a fost facuta in secolul 1D.C.

Amplasare: Lumanarile nu trebuie expuse sub actiunea directa a razelor solare sau a altor surse de caldura pentru a evita topirea si deformarea acestora.

Lumanarile parfumate: Din ce in ce mai multi cunoscatori apreciaza combinatia deosebita dintre lumanare si parfum. Lumanarile parfumate sunt folosite pentru crearea unei atmosfere calde, intime, pentru diverse decoratii sau pentru inlaturarea mirosurilor neplacute.

Ceara de parafina: In prezent marea majoritate a lumanarilor sunt facute din parafina. Aceasta este un produs de consistenta ceroasa, fara miros, netoxic rezultat in urma procesului de rafinare a uleiurilor minerale.

Procedeul de turnare: Sunt cunoscute mai multe procedee de fabricare a lumanarilor, iar turnarea in forma este unul din acestea. Acesta presupune suspendarea verticala a fitilului in forma si turnarea parafinei topite in jurul lui. Aceasta tehnica este folosita de exemplu pentru lumanarile conice si pentru cele tip pahar.

Certificare RAL: Aceasta certificare este data de Asociatia Europeana a Lumanarilor si este acordata doar produselor care indeplinesc standardele DEKRA.

Inlaturarea petelor de ceara: De pe materialele textile, ceara se inlatura usor. Se trece cu fierul de calcat incins peste pata de ceara acoperita in prealabil cu o hartie absorbanta (gen sugativa). De pe suprafetele netede, ceara se topeste cu ajutorul unui uscator de par dupa care se sterge usor cu un servetel de hartie.

Stearina: Aceasta substanta este extrasa din materii prime regenerabile de origine animala sau vegetala.Lumanarile din stearina (ex. GIES Venetiana) scot extrem de putin fum, ard foarte bine si au un aspect deosebit, rafinat.

Depozitare: Lumanarile de orice tip se depoziteaza in spatii racoroase, neluminate, lipsite de praf si umezeala. Pentru a preveni deformarea, lumanarile subtiri se pastreaza numai in pozitie orizontala.

Pastilele: Acest tip de lumanari sunt cele mai populare si sunt folosite pe tot parcursul anului. Pastilele premium certificate RAL ard minim 4 ore si produc extrem de putin scrum sau fum. Ele sunt fabricate din pulbere fina de ceara de parafina presata la presiune inalta.

Lungimea fitilului: Lungimea optima a unui fitil este intre 5 si 10 mm. Daca este mai lung, produce scrum si trebuie taiat.


Scroll